Wat we doen

Op 22 mei 2014 is het zo ver: dan mogen we in Nederland naar de stembus om te bepalen wie er in het Europees Parlement komt. Maar waarom zouden we ons hiermee bezig houden?

De theorie is simpel. Het Europees Parlement is het democratisch verkozen instituut van de Europese Unie. De Europarlementariërs onderhandelen met de Europese Commissie en de Raad van Ministers over beslissingen die in heel Europa moeten gaan gelden. Door te stemmen op 22 mei, kunnen wij dus invloed uitoefenen op wat er in Europa gebeurt.

Toch blijft dit een beetje vaag. Wat doét het Europees Parlement eigenlijk? Dit vroegen wij, Daphné Dupont-Nivet, Sophia Twigt en Anne van Mourik ons af. Waarom zouden we gaan stemmen? Europa is een ver-van-ons-bed show, zo voelt het voor veel mensen. Ja natuurlijk, Europa heeft de euro gebracht, maar daar gaat het de laatste tijd niet zo goed mee. En wat er verder in Brussel gebeurt? Vast heel veel, maar in ons dagelijks leven merken we daar maar bar weinig van.

Het tegendeel is waar. Juist heel veel zaken waar wij elke dag mee te maken hebben vinden hun oorsprong in Brussel. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een Europese regel voor; van de vormgeving van onze sigarettenpakjes, tot hoe dik de bodems zijn van de pizza’s die we eten. Natuurlijk houdt het Europees Parlement zich ook bezig met serieuze onderwerpen, zoals mensenrechtenbeleid of internetveiligheid. Sommige van de Europese beslissingen gelden in een paar EU landen, anderen moeten overal in Europa nageleefd worden.

Waar de EU allemaal achter zit, wisten wij ook niet. Maar wij waren hier wel heel nieuwsgierig naar. We wilden weten wat het Europees Parlement echt doet, voordat we straks zomaar in het wilde weg een stem uitbrengen. Daarom hebben we deze serie gemaakt, van opzienbarende, belangrijke en ook gekke besluiten van het Europees Parlement van de afgelopen jaren. Via taal en beeld laten we op een toegankelijke manier zienhoe het Europees Parlement een rol speelt in ons dagelijks leven. Door deze serie te volgen, kom je erachter wat voor gevolgen het heeft wanneer je besluit te gaan stemmen op 22 mei.

Europese regelgeving is een erg ingewikkeld proces en besluiten komen op verschillende manieren tot stand. Sommige regels worden gemaakt door de Europese Commissie en het Parlement samen, anderen liggen in de handen van de Raad van Ministers. In deze serie hebben we er bewust voor gekozen alleen beslissingen te behandelen die door het Europees Parlement zijn aangenomen, omdat alleen deze relevant zijn voor de parlementsverkiezingen.

Met deze serie proberen wij op een eigen manier de Europese politiek inzichtelijker te maken en willen we bovendien laten zien wat het Europees Parlement eigenlijk echt voor ons bepaalt. Zodat je, in het stemhokje op 22 mei, weet waarom je stemt. Veel lees- en kijkplezier!

 

Sophia Twigt
Anne van Mourik
Daphné Dupont-Nivet

Mediapartner: CoolPolitics http://www.coolpolitics.nl

Voor vragen, commentaar of elk ander contact kun je ons altijd even mailen op watzedoen2014(@)gmail.com

Advertentie